Spierpijn, liever niet!

Hoe voorkom je spierpijn na een lange intensieve wandeling?

Je kent het vast wel, de eerste dag van één- of meerdaagse tocht ging voortreffelijk terwijl de morgen erna je je bed niet uitkomt vanwege de spierpijn. De spierpijn kan het gevolg van een te zware inspanning dan waarvoor je getraind hebt. Het gevolg van deze inspanning is duidelijk, en daar is wat aan te doen.
Spierpijn-Liever_NietDeze klachten zullen bij vele wandelaars bekend zijn. Je traint meer dan voldoende voor een één- of meerdaagse wandeltocht, je let goed op je voeding, brengt voldoende tijd in bed door voor de nodige nachtrust en laat het biertje voor het slapen gaan achterwege. Aan de voorbereidingen en de levensstijl van een (sportief)wandelaar is vaak niets op aan te merken. Maar wat doet deze wandelaar zodra de wandeltocht achter de rug is? Juist, we zoeken het dichtstbijzijnde terras en ploffen neer voor de welverdiende rust.
Dit klinkt goed, maar is niet verstandig. Probeer daarom tijdens de volgende wandeltocht het onderstaande stappenplan eens uit.

Beweeg

Het klinkt als muziek in de oren om na een lange wandeltocht heerlijk, tegen een boom en met de beentje omhoog, uit te rusten van een lange wandeltocht. Helaas is dat een sollicitatie voor enorme spierpijn. Je spieren in je benen zitten vol met melkzuur, een afvalstof van al die inspanning. Als je nu niets meer doet zal dit melkzuur niet worden afgevoerd met een flinke spierpijn als gevolg. De komende dagen kan je daardoor van wat extra rust genieten omdat bewegen niet gemakkelijk meer gaat.
Natuurlijk kan dat beter. Ga na het voltooien van de wandelroute nog even een ommetje maken van zo’n 10 minuten. Loop een rustig tempo en geef je ademhaling en hart de tijd om tot rust te komen. De verzamelde melkzuur zal netjes worden afgevoerd zodat je je de komende dagen minder spierpijn zult hebben.

Drink en eet

Tijdens een lange wandeltocht gunnen veel wandelaars zich niet de rust om te eten en te drinken terwijl dit juist van cruciaal belang is. Een paar kleine sokjes onderweg zijn hartstikke fijn en zullen de ergste dorst wel wegnemen maar is niet voldoende. Het beetje water dat je drinkt zal snel het lichaam verlaten als zweet. Deze hoeveelheid is daarom te weinig. Drink regelmatig en meer zodat je ook af en toe eens moet plassen. Juist dat plassen is belangrijk omdat via de urine de aangemaakte melkzuren kunnen worden afgevoerd. Motto: Drink goed, plassen moet!Drink tijdens en na je tocht veel water en thee. Zo voorkom je grotendeels de spierpijn en spierkramp.

Slaap

Na zo’n lange, zware tocht is je bed je ultieme rustpunt. Na zo’n lange wandeldag gaan de meeste wandelaars vroeg onder de wol, omdat je lichaam vraagt om deze welverdiende rust. Deze rust is hard nodig omdat in je slaap je lijf in staat is herstelwerkzaamheden te uit te voeren. Bovenstaand advies is natuurlijk niet zaligmakend, maar kan wel de pijntjes verminderen waardoor de volgende dag weer flink gewandeld kan worden.

Wij horen graag jullie ervaringen.