Wandelen is het nieuwe joggen

10 redenen waarom het goed voor je is

Wie meer wil sporten, hoeft niet per se meteen kilometers te gaan lopen. Wandelen is immers oók een vorm van beweging, die heel wat voordelen met zich meebrengt. Wij zetten er tien op een rijtje:

1. Goede preventie tegen hart- en vaatziekten: een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt voor een lagere bloeddruk en een daling van het cholesterolgehalte. Als je vijf dagen per week een halfuurtje per dag wandelt, vermindert je risico op een hartaanval met 40%.

2. Wandelen vermindert het risico op ouderdomsdiabetes.

3. Wandelen doet de hersenactiviteit toenemen, wat een rem kan zetten op dementie.

4. Ook wandelen zorgt voor de opbouw van spieren en afbraak van overtollig vet, een belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht.

5. Het doet je botmassa en spierkracht toenemen en vermindert kans op osteoporose.

6. Het bevordert de spijsvertering en de stoelgang, waardoor de kans op darmkanker daalt. Ook blijkt dat wie kan bewegen bij tumortherapie, daar baat bij heeft.

7. Het is een ‘medicijn’ tegen stress dat artsen steeds vaker voorschrijven. Dertig minuten lichamelijke activiteit per dag blijkt mentale problemen te kunnen voorkomen.

8. Na het wandelen slaap je goed. Een half uurtje beweging ’s morgens of in de vroege namiddag is volgens onderzoek de beste verzekering voor een snelle en onverstoorde nachtrust.

9. Wandelaars presteren beter op het werk, omdat ze zich beter kunnen concentreren en meer energie hebben. Bij lichamelijk actieve werknemers ligt het ziekteverzuim lager.

10. Wandelen kan je alleen doen, maar gebeurt toch vaak in groep. Dan is het meteen ook goed voor je sociale leven.